1100 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz

Ceviz Sütü

Ocak 26, 2022 1 Yorum

Ceviz Sütü

İçinde bir çok vitamin, omega 3 yağ asidi ve antioksidan barındıran ev yapımı ceviz sütü, hayvansal sütlere göre çok daha besleyici olması ve içinde koruyucu bulunmaması sebebiyle bizim hayatımızda çok daha sağlıklı ve lezzetli bir alternatif olarak öne çıkıyor. Ayrıca düşük karbonhidrat, yüksek protein ve yüksek yağ oranıyla da ketojenik beslenenler için harika bir seçenek olabiliyor.

Sadece iki malzemeyle, hızlı ve pratik bir şekilde, evinizde sıfır atık çıkararak hazırlayabileceğiniz ceviz sütünü umarız siz de çok seveceksiniz.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı (100 gr) İka Bağları ceviz içi
  • 3,5 su bardağı (yaklaşık 750 - 800 ml) içme suyu
  • Blender & sütü süzmek için tülbent

Hazırlanışı:

Cevizlerimizden en taze şekilde faydalanmak adına kabuklu kuru cevizlerimizi kırıyoruz ve elde ettiğimiz iç cevizlerimizi en az 8 saat suda bekletiyoruz. Biz bu işlemi bir gece önceden yapmayı tercih ediyoruz, böylelikle cevizler sabaha hazır oluyor. Suda beklettiğimiz iç cevizleri süzüp, sudan geçiriyoruz ve blendera aktarıyoruz. Daha sonra 800 ml içme suyunu da ekliyoruz ve yüksek hızda çekerek pürüzsüz bir hale getiriyoruz. Elde ettiğimiz karışımı tülbentten süzüyoruz ve ceviz sütümüz içmeye hazır hale geliyor. Bu kadar basit!

Bu orana göre elimizde 750 ml ceviz sütümüz oluyor, eğer daha koyu kıvamda ve ceviz tadının daha baskın olmasını isterseniz suyun miktarını azaltabilirsiniz. 

Ayrıca damak zevkinize göre cevizlerle suyu blenderda çekmeden önce içine tarçın, vanilya gibi baharatlar ekleyerek aromalı hale getirebilir veya tatlandırmak isterseniz hurma da ekleyebilirsiniz. Biz genelde ceviz sütünü kahvelerimizde ve granolada kullanmayı tercih ettiğimiz için sade yapıyoruz ama baharatlı da çok lezzetli oluyor, denemenizi tavsiye ederiz.

Ceviz sütünüzü, içerisinde hiç bir koruyucu olmadığı için buzdolabında 2 ila 4 gün arasında tüketmenizi öneriyoruz. Buzdolabında beklerken su ve cevizler ayrışabilir, şişenizi sallayarak sütü tekrar homojen hale getirebilirsiniz.

Hiç bir atık çıkarmadığımız bu tarifimizdeki diğer malzemeleri bizim nasıl kullandığımızı da aşağıda paylaşıyoruz:

İç cevizleri içinde beklettiğimiz su acılaştığı için süt yapımında kullanmamız mümkün olmuyor ama besleyiciliği hayli yüksek olan bu suyu dökmüyoruz ve bitkilerimize besin olarak veriyoruz. 

Ceviz sütümüzü süzerken tülbentin üzerinde kalan posa da çöpe gitmiyor. Kurabiye, kek, granola veya yulaf lapası gibi tariflerimize ekliyor veya kahvaltılarda/ara öğünlerde ekmek üzerine sürerek vegan peynir gibi de kullanıyoruz.

Son olarak da cevizlerin kabuklarını kimi zaman saksılarımızda drenaj olarak kimi zaman da bahçemizde malç olarak kullanıyoruz.

Afiyet olsun!




1 Yanıt

Seracettin Gökçen
Seracettin Gökçen

Şubat 09, 2022

Harika tarif, en kısa zamanda uygulayacağım. Atıkların (Ardakalan) değerlendirilmesine bayıldım…çok teşekkürler…

Yorum yap

Yorumların yayınlanmadan önce onaylanacaktır.


Daha fazla Tarifler

Chili con Carne
Chili con Carne

Ocak 10, 2024

Chili con carne tarifimizde protein açısından zengin kırmızı fasulyelere, yemeğin besleyiciliğini bir o kadar artıran dana kıyma veya tercihen kırmızı mercimek eşlik ediyor. Proteinin yanında içerdiği lif, vitamin ve mineraller bu tarifin dengeli ve sağlıklı bir öğün olmasını sağlıyor. 

Okumaya devam et

Havuçlu Cevizli Kek
Havuçlu Cevizli Kek

Mart 01, 2023

Okumaya devam et

Tarhanalı ve Lor Peynirli Pırasa Salatası
Tarhanalı ve Lor Peynirli Pırasa Salatası

Şubat 15, 2022

Okumaya devam et